Ecovado
Zdroj: Arina Shokouhi

Ecovado chutná a vypadá jako avokádo, ale neškodí planetě

Designérka Arina Shokouhi vytvořila náhradu avokáda zvanou Ecovado. Chce veřejnost odradit od nadměrné konzumace avokád, jejichž produkce má negativní vliv na životní prostředí.

Avokádo je velmi populární ovoce, které se často objevuje na jídelních lístcích i v domácnostech po celém světě. Má ale i svou stinnou stránku. Stále se zvyšující poptávka vede k nelegálnímu kácení lesů v Mexiku, které je jeho největším producentem, a velké spotřebě vody. Designérka Arina Shokouhi proto vytvořila jeho věrnou náhradu z běžně dostupných surovin.

„Avokádo se stalo moderní kulturní ikonou, která je synonymem pro hipsterské kavárny a trendy příspěvky na Instagramu. Produkce avokáda je však náročná na zdroje a energie: každé avokádo vyžaduje k růstu a sklizni 320 litrů vody,“ vysvětluje Shokouhi.

Nápodoba vzhledu i složení

Designérka ve spolupráci s vědcem Jackem Wallmanem z Potravinářského inovačního centra Nottinghamské univerzity identifikovala chemické a molekulární složení avokáda a následně našla adekvátní náhrady jednotlivých složek.

Autorka vybírala pouze suroviny dostupné na britském trhu. Zelenou krémovou dužinu Ecovada vyrobila ze směsi fazolí, lískových ořechů, jablek a řepkového oleje. Sama uznala, že by pro složení byl lepší olivový olej, ale kvůli nutnosti dovozu z velké dálky ho vyloučila. Podle autorky by se složení Ecovada mělo měnit na základě lokálních podmínek, a proto by mělo v každé zemi také chutnat trochu jinak.

Uprostřed „falešného“ avokáda se místo obvyklé pecky nachází ořech. Podle magazínu Dezeen Shokouhi původně uvažovala o dřevěné kuličce, která by ale znamenala zbytečné plýtvání materiálem. Na stole byla také možnost vyrábět kuličku z recyklovaného papíru, která by obsahovala semínka na pěstování rostlin. Nakonec ale designérka zvolila nejméně komplikovanou možnost.

Falešné avokádo je zabalené do realisticky vypadající umělé slupky vyrobené z vosku a obarvené potravinářským barvivem. Obal je biologicky rozložitelný, kompostovatelný a může se také využít jako svíčka.

Ecovado bylo designérčiným závěrečným projektem při magisterském studiu na prestižní škole Central Saint Martins College v Londýně.

Zdroj: Arina Shokouhi, Dezeen