Zdroj: Timon Koch

Experiment se podařil. Norská podvodní restaurace splynula s přírodou

Unikátní restaurace Under, která je napůl pod hladinou moře, funguje už tři roky. Jak dokazují nové fotografie, stavba hladce splynula s okolním ekosystémem.

Fotograf Timon Koch zachytil na snímcích podmořskou restauraci Under, která se nachází v Lindesnes na jižním pobřeží Norska. Z nových fotografií je patrné, že stavbu tři roky po dokončení okolní příroda úspěšně přijala.

Neobvyklou restauraci, která byla první svého druhu v Evropě, navrhlo skandinávské architektonické studio Snøhetta ve spolupráci s mořskými biology. V plánu bylo, aby se 34metrová konstrukce postupem času plně integrovala do mořského prostředí. A aby kuchaři navíc nemuseli pro některé ingredience k vaření příliš daleko.

Záměr se povedl, drsnost betonového povrchu konstrukce zafungovala jako umělý útes a podpořila biologickou rozmanitost v dané oblasti. Po počátečním stavebním procesu autoři přidali na mořské dno také kameny, které poskytly útočiště a potravu pro další organismy. Nyní se hned za oknem podniku vyskytují například slávky, které má restaurace ve svém menu.

V posledních letech na tomto místě navíc mořští biologové mohli velmi zblízka studovat podmořský život a chování ryb, aniž by museli tamní živočichy rušit. Díky tomu údajně znovuobjevili druh ryb, který považovali za vyhynulý.

Zdroj: Snøhetta