Zdroj: Elevate, Pexels

Může mít nealko pivo poctivou pivní chuť? Vědci zjistili odpověď

Výzkumníci z Kodaňské univerzity přišli na to, jak uvařit nealkoholické pivo, které se chutí vyrovná běžnému pivu. Nový proces je prý navíc udržitelnější než stávající techniky přípravy.

Nealkoholickému pivu chybí především vůně po chmelu. Klíčovou roli v procesu přenosu vůně a chuti z chmele do piva hraje právě alkohol. Pokud ho z piva odstraníte, například zahřátím nebo minimalizací kvašení, velká část aroma zmizí. Výroba nealkoholického piva však díky dánským výzkumníkům brzy zaznamená posun.

Pivo
Zdroj: Poojitha Prasad, Unsplash

Vědci Sotirios Kampranis a Simon Dusséaux po letech bádání našli způsob, jak vyrobit skupinu molekul zvaných monoterpenoidy, které poskytují chmelovou příchuť. Na konci výrobního procesu je přidávají do nealkoholického piva, aby mu navrátili ztracenou chuť. K výrobě monoterpenoidů jim posloužila upravená kvasinka Saccharomyces cerevisiae.

Kromě zlepšení chuti nealkoholického piva má výroba aroma pomocí upravených kvasinek také snížit spotřebu vody více než 10tisíckrát a produkci oxidu uhličitého 100krát oproti dosud používaným způsobům výroby.

Pivo se totiž nejčastěji vyrábí za použití dvou druhů chmele. Jeden z nich dodává charakteristickou hořkost a druhý je zodpovědný za aroma. Vědci tvrdí, že díky jejich metodě bude možné od přidávání aromatického chmele úplně upustit. Tím pádem se ušetří náklady na jeho zpracování a transport.

Novou metodu již testuje několik dánských pivovarů. Piva vyrobená tímto způsobem budou v obchodech k dostání v říjnu.

Zdroj: University of Copenhagen (news.ku.dk)