Tým studentů na americké Univerzitě Johna Hopkinse vynalezl lepicí pásku, která se může bezpečně používat v gastronomii.
V rámci studia biomolekulárního a chemického inženýrství představila skupina čtyř amerických studentů na začátku května svůj výroční projekt: jedlou lepicí pásku nazvanou Tastee Tape. Ideální využití najde například při balení tortill. U jídel jako je burrito zabrání tomu, aby se chutný obsah tortilly vysypal. Potenciál využití v gastronomii je ale samozřejmě širší.
Po měsících strávených prototypováním Tastee Tape dosáhla formy obdélníkových pásků o rozměrech 13 × 51 mm. Dodávají se na listech voskovaného papíru. Pro použití je stačí odlepit, navlhčit a aplikovat na jídlo. Páska je v základu průhledná, studenti do ní však kvůli ukázce přidali potravinářské barvivo (viz fotografie). Složení lepivého materiálu studenti zatím neodtajnili, protože budou žádat o patent. Prozradili pouze to, že se jedná o jedlé a bezpečné organické ingredience.
Tým projekt představil při příležitosti letošního Engineering Design Day, který se na Univerzitě Johna Hopkinse každoročně koná už po 38 let.
Tortilla: taped
— Johns Hopkins University (@JohnsHopkins) May 10, 2022
Burrito fillings: secured
Let’s taco'bout Tastee Tape, an edible adhesive created by biomolecular and chemical engineering students which allows for a mess-free meal for wraps, gyros, and more. (2/6) pic.twitter.com/HB1o6VBHVB
Zdroj: Johns Hopkins University (hub.jhu.edu)
Odpovědět
Zobrazit komentáře