Proč při rozlepování sušenek zůstává krém přilepený převážně k jedné polovině? Právě tím se zabývali i na MIT (Massachusetts Institute of Technology) a podrobili sušenky Oreo několika testům.
Pokud jste někdy jedli sušenky, které mají uprostřed krém, pravděpodobně vás napadlo je od sebe zkusit oddělit. Zatímco v ideálním případě by mělo množství krému zůstat na obou stranách stejné, většinou tomu tak není a poleva skončí přilepená hlavně k jedné polovině. Tento jev trápil i vědkyni Crystal Owens z MIT, a proto společně s kolegy podrobila sušenky Oreo několika testům, při kterých zjišťovala, jak se jejich náplň chová.
Kvůli výzkumu vědci vytvořili s pomocí 3D tisku přístroj Oreometer, který sloužil pro mechanické rozlepování a testoval i sílu potřebnou pro oddělení obou polovin. Díky tomu přišli se zjištěním, že množství či příchuť náplně nehrají roli. Jinak se ale chovají starší sušenky, na kterých zůstává krém rozdělený rovnoměrněji. Na celý experiment padlo zhruba 20 balení různých druhů.
Při porovnání jednotlivých sušenek ve vztahu k jejich pozici v balení došel tým k objevu, že krém zůstává převážně na těch, které směřují dovnitř. Takže z levé poloviny balení šlo o kusy nacházející se vpravo a naopak. Na vině mohou být okolní vlivy jako teplo, které na balení působí až po opuštění výrobní linky.
Další možností je podle vědkyně i způsob samotné výroby. Krém se totiž nanáší na spodní sušenku a na něj se následně lepí vrchní polovina. Podle výsledků tedy v současnosti neexistuje žádný ověřený způsob, jak náplň při rozlepování rovnoměrně rozdělit mezi obě strany. Tým projekt publikoval prostřednictvím Amerického fyzikálního institutu (AIP).
Zdroj: Massachusetts Institute of Technology, American Institute of Physics
Odpovědět
Zobrazit komentáře