IKEA oznamuje, že do roku 2025 bude z 80 % nabízet pouze potraviny rostlinného původu

Vegetariánská strava je obecně považována za dlouhodobě udržitelné řešení, obchodní dům IKEA mu proto jde vstříc s otevřenou náručí. Dle vyjádření společnosti bude 80 % balených potravin pocházet do pěti let z čistě rostlinné produkce, IKEA restaurace se trendu přizpůsobí z poloviny. Tyto kroky jsou jednou ze součástí obchodní strategie, díky které IKEA nabídne svým 680 milionům zákazníků udržitelnější a k přírodě šetrnější sortiment.

Britská IKEA u loňské Vánoční kampaně nahradila masité pokrmy za rostlinné alternativy. Zdroj: IKEA

„IKEA chce udělat zdravá a udržitelná rozhodnutí tou nejvíce žádanou volbou. Například tím, že svým zákazníkům ukážeme, že rostlinné produkty mohou být velmi chutné,“ uvedla Lena Pripp-Kovac, šéfka oddělení pro udržitelnost IKEA Group. „Výzkum potvrzuje důležitost toho, aby byly udržitelné produkty dostupné a žádané a staly se každodenní součástí lidského života. Nechceme, aby byly luxusem pro několik málo vyvolených.“

Společnost se ve u svého rozhodnutí opírala o průzkum společnosti GlobeScan, který ukázal, že 75 % konzumentů z 27 zemí chtějí dělat udržitelná rozhodnutí, ale nevědí, kde a jak začít.

IKEA v tomto směru v posledních letech udělala několik významných kroků. Před pěti lety zahájila prodej veganské verze švédských masových kuliček, letošní rok se nesl ve znamení jejich vylepšené, masu podobnější verze. Společnost mimo to nabízí i veganské párky v rohlíku nebo zmrzliny bez obsahu laktózy.