Kultivované nebo laboratorně pěstované maso by se mohlo brzy dostat z laboratoře a stát se běžnou součástí jídelníčku. Izraelská společnost Future Meat Technologies totiž otevírá svojí první továrnu na průmyslové pěstování masa, kterou považuje za klíčový odrazový můstek pro expanzi do dalších zemí.
V Česku se touto oblastí zabývá například Bene Meat Technologies a lze vidět, že se technologie pro pěstování laboratorního masa posouvá doslova mílovými kroky. Většina ze současných společností přitom využívá dvou metodik. Jako výchozí bod se buďto používají rostlinné produkty, které napodobují chuť a strukturu masa, jako třeba v případě startupu Impossible Foods, nebo se laboratorně rozmnožují buňky získané z živých zvířat. Speciální kategorii potom tvoří steaky z lidských buněk, jako je tomu v případě Ouroboros Steak.
Tyto buňky jsou pečlivě vyživovány v bioreaktorech a krmeny stejně jako živá zvířata, což umožňuje buňkám růst a množit se do doby, než se z nich vyvinou jedlé kusy masa. Mnoho začínajících podniků, které se snaží tuto technologii komercializovat, se mírně liší ve svých přístupech. Všechny ale doufají, že na trh přinesou řešení environmentálních a etických problémů, které jsou spojeny s moderní velkoprodukcí masa.
Patentovaná technologie zajistí desetkrát vyšší produkci
Do této druhé skupiny spadá i společnost Future Meat Technologies, která pro pěstování buněk využívá vlastní patentovanou metodu. Ta dokáže efektivně odstraňovat všechny odpadní produkty a vést k výtěžkům desetkrát vyšším, než je současný průmyslový standard. Společnost také uvádí, že jejich proces produkuje o 80 procent nižší emise skleníkových plynů a využívá o 99 procent méně půdy a o 96 procent méně vody, než při chování zvířat.
Tuto technologii společnost průmyslově otestuje v nové továrně v izraelském městě Rehovot. Ta má mít kapacity na produkci 500 kilogramů kultivovaného kuřecího, vepřového i jehněčího masa každý den, pěstování hovězího je dle Future Meat Technologies jen otázkou času. Společnost uvádí, že je aktuálně jedinou společností na trhu, která je schopná produkovat kultivovaná kuřecí prsa za necelé 4 dolary za kus, tedy v přepočtu za 83 korun. Tyto náklady mají navíc do budoucna klesat.
„Dokázali jsme, že kultivované maso může být pěstováno za náklady mnohonásobně nižší, než všichni na trhu očekávali. Nová továrna na kultivaci masa proto zásadně mění pravidla hry,“ říká Yaakov Nahmias, zakladatel a hlavní vědecký pracovník společnosti Future Meat Technologies. „Tato továrna nám umožňuje nasadit naši patentovanou technologii v takovém měřítku, že budeme schopni dosáhnout desetkrát vyšší produkce, než je současný průmyslový standard. Naším cílem je zajistit nejenom to, aby bylo kultivované maso dostupné pro každého, ale zároveň i to, že budeme vyrábět chutné jídlo, které je zdravé, udržitelné a které pomůže zajistit budoucnost pro příští generace. “
Odpovědět
Zobrazit komentáře