Hráškovo-bramborové kari: Ideální podzimní večeře

Počasí je stále chladnější a tak stoupá počet nepříjemných nachlazení, ale i chuť na teplá lahodná jídla. Tohle vláčné kari je plné kořenin, které mají protizápalový účinek. Kromě toho, že chutná skvěle je tak nástrojem pro potřebné posílení imunity. Propojte tenhle víkend příjemné s užitečným a připravte si ho i vy!

Budete potřebovat (na čtyři porce):

  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 2 lžičky (4 g) celých kmínových semínek
  • 2 lžičky (3 g) celých semen koriandru
  • 2 lžičky (4 g) celých hnědých hořčičných semínek (nepovinné)
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 polévková lžíce (6 g) čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 kostka zeleninového bujónu, rozdrcená
  • 1 polévková lžíce (5 g) garam masaly
  • 2 lžičky (6 g) mleté kurkumy
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 3 středně velké brambory nakrájené na 1 cm kostky
  • 1½ šálku (360 ml) vody
  • ¾ šálku (75 g) nevařené hnědé rýže na rychlé vaření
  • 1 šálek (134 g) mraženého zeleného hrášku
  • 1½ šálku (246 g) vařené cizrny
  • 1⅔ šálku (399 ml) plnotučného kokosového mléka v plechovce
  • 2 šálky (60 g) čerstvého špenátu

Postup:

  1. Do velkého hrnce na středním ohni přidejte olej. Když se rozpálí, přidejte kmín, koriandr a hořčičná semínka, míchejte 1 minutu, aby se koření opeklo.
  2. Poté přidejte cibuli a vařte 3 až 5 minut. Podle potřeby přidávejte trochu vody, aby se hrnec odmastil.
  3. Poté přidejte česnek a zázvor a vařte další 2 minuty.
  4. Přidejte kostku bujonu, garam masalu, kurkumu a kajenský pepř a za stálého míchání vařte ještě 30-60 sekund.
  5. Přidejte brambory a vodu. Vařte do změknutí, asi 15 minut.
  6. Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu.
  7. Poté přidejte hrášek, cizrnu a kokosové mléko. Vařte, dokud se neprohřeje.
  8. Nakonec přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne. Ochutnejte a případně dosolte, či jinak dochuťte dle osobní preference.
  9. Podávejte horké s rýží, či kuskusem a plátky limetky. Dobrou chuť!

Zdroj: Pick up limes