Vyzkoušejte si udělat vláčné domácí preclíky

Tyto tradiční preclíky bavorského typu mají krásně hnědý povrch a skvělou strukturu – na povrchu křupavou a vevnitř vláčnou. Nejlepší však je, že jejich příprava je překvapivě snadná! Připravte si je tenhle týden jako chutnou svačinu či netradiční snídani.

Budete potřebovat (na 10 preclíkú):

  • 1 polévková lžíce aktivního sušeného droždí
  • 1 lžíce ječného sladového sirupu nebo světle hnědého cukru
  • 1 1/2 šálku (355 gramů) teplé vody
  • 5 šálků (635 gramů) hladké mouky
  • 3/4 lžičky jemné soli

Pro louhovou lázeň:

  • 2 polévkové lžíce (40 gramů) jedlé sody
  • 1 litr (1000 gramů) vody
  • Preclíková sůl nebo hrubá sůl

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení nebo silikonovou podložkou. Postříkejte je nepřilnavým sprejem na vaření nebo je vymažte máslem.
  2. V míse mixéru s hákem na těsto smíchejte droždí, ječný sladový sirup/cukr a 1/4 šálku vody. Prošlehejte metličkou, aby se kvásek spojil. Nechte 5 minut stát nebo dokud se nevytvoří pěna.
  3. Přidejte zbývající 1 1/4 šálku vody, mouku a sůl a promíchejte. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
  4. Zvyšte rychlost na střední a hněťte pět minut, dokud není těsto pružné a hladké a nelepí se na stěny mísy ani na ruce. v případě potřeby přidejte více mouky. Těsto bude velmi husté.
  5. Těsto není třeba nechávat kynout. Vykynuté těsto přendejte na čistou pracovní plochu. Rozdělte je na 10 stejných dílů (každý by měl mít asi 100 g). Každý kousek rozválejte o pracovní desku nebo mezi dlaněmi do tvaru asi 24 cm dlouhého špalíku. Čím tenčí špalek, tím křupavější preclíky. Čím silnější, tím měkčí preclíky.
  6. Vytvarujte špalík do tvaru písmene U. Zkřižte ramena tak, že je položíte jedno přes druhé, a pak je jednou obtočte kolem sebe. Konce přitáhněte ke spodní části písmene U a jemně přitlačte, aby se slepily. Položte na dva vymaštěné a papírem vyložené plechy.
  7. Pokud dáváte přednost měkčím houbovitým preclíkům, nechte vytvarované preclíky před koupelí v sode 30 minut kynout.
  8. Ponořte preclíky do vařící vody smíchané s jedlou sodou. Chvíli ponechte a pak přendejte na plech.
  9. Pečte oba plechy asi 16 minut, přičemž v polovině doby pečení plechy střídejte, aby se opekly rovnoměrně, dokud nebudou sytě zlatavé. Pro měkčí preclíky pečte kratší dobu, pro křupavější delší dobu.
  10. Před odlepením z papíru nechte 5 minut vychladnout. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě v den pečení preclíků. Chcete-li preclíky skladovat, zmrazte je ve vzduchotěsné nádobě až na 1 měsíc.

Zdroj: Handle the heat