Tyto tradiční preclíky bavorského typu mají krásně hnědý povrch a skvělou strukturu – na povrchu křupavou a vevnitř vláčnou. Nejlepší však je, že jejich příprava je překvapivě snadná! Připravte si je tenhle týden jako chutnou svačinu či netradiční snídani.
Budete potřebovat (na 10 preclíkú):
- 1 polévková lžíce aktivního sušeného droždí
- 1 lžíce ječného sladového sirupu nebo světle hnědého cukru
- 1 1/2 šálku (355 gramů) teplé vody
- 5 šálků (635 gramů) hladké mouky
- 3/4 lžičky jemné soli
Pro louhovou lázeň:
- 2 polévkové lžíce (40 gramů) jedlé sody
- 1 litr (1000 gramů) vody
- Preclíková sůl nebo hrubá sůl
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení nebo silikonovou podložkou. Postříkejte je nepřilnavým sprejem na vaření nebo je vymažte máslem.
- V míse mixéru s hákem na těsto smíchejte droždí, ječný sladový sirup/cukr a 1/4 šálku vody. Prošlehejte metličkou, aby se kvásek spojil. Nechte 5 minut stát nebo dokud se nevytvoří pěna.
- Přidejte zbývající 1 1/4 šálku vody, mouku a sůl a promíchejte. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
- Zvyšte rychlost na střední a hněťte pět minut, dokud není těsto pružné a hladké a nelepí se na stěny mísy ani na ruce. v případě potřeby přidejte více mouky. Těsto bude velmi husté.
- Těsto není třeba nechávat kynout. Vykynuté těsto přendejte na čistou pracovní plochu. Rozdělte je na 10 stejných dílů (každý by měl mít asi 100 g). Každý kousek rozválejte o pracovní desku nebo mezi dlaněmi do tvaru asi 24 cm dlouhého špalíku. Čím tenčí špalek, tím křupavější preclíky. Čím silnější, tím měkčí preclíky.
- Vytvarujte špalík do tvaru písmene U. Zkřižte ramena tak, že je položíte jedno přes druhé, a pak je jednou obtočte kolem sebe. Konce přitáhněte ke spodní části písmene U a jemně přitlačte, aby se slepily. Položte na dva vymaštěné a papírem vyložené plechy.
- Pokud dáváte přednost měkčím houbovitým preclíkům, nechte vytvarované preclíky před koupelí v sode 30 minut kynout.
- Ponořte preclíky do vařící vody smíchané s jedlou sodou. Chvíli ponechte a pak přendejte na plech.
- Pečte oba plechy asi 16 minut, přičemž v polovině doby pečení plechy střídejte, aby se opekly rovnoměrně, dokud nebudou sytě zlatavé. Pro měkčí preclíky pečte kratší dobu, pro křupavější delší dobu.
- Před odlepením z papíru nechte 5 minut vychladnout. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě v den pečení preclíků. Chcete-li preclíky skladovat, zmrazte je ve vzduchotěsné nádobě až na 1 měsíc.
Zdroj: Handle the heat
Odpovědět
Zobrazit komentáře