Období dýní, jablk a křupavých listů je v plném proudu. Využijte sezónní produkty a připravte si tuhle polévku z dýně hokaido. Je krásně krémová, hřejivá a plná chuti i zdravých surovin.
Čas přípravy: 1 hodina a 10 minut
Budete potřebovat (na 7 porcí):
- 1 dýně Hokaido, přibližně 1 kg
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule
- 1 mrkev
- 5 stroužků česneku
- 2 brambory
- 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany (nebo kokosového mléka)
- 1/4 čerstvého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky skořice
- 1 šálek čerstvé petrželky
- špetka kajenské papriky
- sůl a černý pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravte a upečte dýni. Předehřejte troubu na 190 °C. Dýni hokaido rozkrojte napůl, vydlabejte z ní semínka a vložte ji do vody.
- Dýni osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Přidejte 5 stroužků česneku a čerstvý (nebo sušený) rozmarýn.
- Poté je vložte do předehřáté trouby spolu s očištěnými, osušenými a osolenými semínky na přibližně 40 minut, nebo dokud dýně nezměkne. Asi po 15 minutách opečená dýňová semínka vyjměte.
- Když je dýně upečená a vychladlá, rozehřejte v hrnci olivový olej (nebo máslo) a přidejte nakrájenou cibuli a mrkev. Po několika minutách přidejte opečenou dýni a česnek. Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte nakrájené brambory, zalijte vývarem a dobře promíchejte. Snižte teplotu a nechte vařit alespoň 20 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem.
- Krémovou polévku z pečené dýně hokaido ochuťte čerstvým muškátovým oříškem, skořicí a špetkou kajenského pepře. Přidejte smetanu, případně kokosové mléko a vařte asi 5 minut.
- Ochutnejte, zda není potřeba více soli. Podávejte s krutony nebo čerstvým chlebem, extra smetanou, opraženými dýňovými semínky, nebo čerstvou petrželkou.
Zdroj: Cook Homey
Odpovědět
Zobrazit komentáře