Nalaďte se na podzim s dýňovou polévkou!

Období dýní, jablk a křupavých listů je v plném proudu. Využijte sezónní produkty a připravte si tuhle polévku z dýně hokaido. Je krásně krémová, hřejivá a plná chuti i zdravých surovin.

Čas přípravy: 1 hodina a 10 minut

Budete potřebovat (na 7 porcí):

  • 1 dýně Hokaido, přibližně 1 kg
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká žlutá cibule
  • 1 mrkev
  • 5 stroužků česneku
  • 2 brambory
  • 1 až 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (nebo kokosového mléka)
  • 1/4 čerstvého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 šálek čerstvé petrželky
  • špetka kajenské papriky
  • sůl a černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Nejprve si připravte a upečte dýni. Předehřejte troubu na 190 °C. Dýni hokaido rozkrojte napůl, vydlabejte z ní semínka a vložte ji do vody.
  2. Dýni osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Přidejte 5 stroužků česneku a čerstvý (nebo sušený) rozmarýn.
  3. Poté je vložte do předehřáté trouby spolu s očištěnými, osušenými a osolenými semínky na přibližně 40 minut, nebo dokud dýně nezměkne. Asi po 15 minutách opečená dýňová semínka vyjměte.
  4. Když je dýně upečená a vychladlá, rozehřejte v hrnci olivový olej (nebo máslo) a přidejte nakrájenou cibuli a mrkev. Po několika minutách přidejte opečenou dýni a česnek. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Přidejte nakrájené brambory, zalijte vývarem a dobře promíchejte. Snižte teplotu a nechte vařit alespoň 20 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem.
  6. Krémovou polévku z pečené dýně hokaido ochuťte čerstvým muškátovým oříškem, skořicí a špetkou kajenského pepře. Přidejte smetanu, případně kokosové mléko a vařte asi 5 minut.
  7. Ochutnejte, zda není potřeba více soli. Podávejte s krutony nebo čerstvým chlebem, extra smetanou, opraženými dýňovými semínky, nebo čerstvou petrželkou.

Zdroj: Cook Homey