červi
Pixabay

Je libo červa? Evropská unie je nově schválila jako bezpečnou potravinu

Žlutý moučný červ je nyní v celé Evropské unii legální potravinou. Členské státy v úterý 4. května schválily návrh Evropské komise, který umožňuje použití žlutých moučných červů jako bezpečného druhu jídla. Jedná se o vůbec první hmyz, který je možný samostatně prodávat jako lehké občerstvení nebo jako ingredienci v dalších pokrmech.

Nová strategie Evropské komise „Z farmy na vidličku” identifikuje hmyz jako alternativní zdroj bílkovin, který může usnadnit přechod celé EU na udržitelnější potravinový systém. Podle EK hmyz už nyní konzumují denně miliony lidí. Organizace spojených národů (OSN) označuje hmyz za zdroj zdravých a výživných potravin s vysokým obsahem tuku, bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálů.

Plně legalizovaný je zatím jen žlutý moučný červ, ale dá se očekávat, že na seznamu budou záhy přibývat další druhy hmyzu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin v současnosti eviduje 11 žádostí o uznání dalších druhů hmyzu jako bezpečné potraviny.

Oficiálně schváleného hmyzu bude postupně přibývat. Zdroj: Pixabay

„Pro celý hmyzí průmysl je to velká zpráva. Vývoj legislativy v této oblasti sledujeme od samého začátku. Jsme pyšní, že Česká republika šla vstříc potravinám z hmyzu v rámci přechodného období a naše produkty jsme tak mohli díky výjimce prodávat. Toto je ale průlomové rozhodnutí, které dává za pravdu tvrzení, že hmyz je potravinou budoucnosti,” komentuje nové rozhodnutí EU Radek Hušek, zakladatel českého startupu Sens, jenž vyrábí potraviny z cvrččího proteinu.

Hmyz není nutné jíst v celku, dají se přidávat rozemletí do řady jiných potravin a obohacovat je tím o bílkoviny. V budoucnu si budeme moct běžně koupit například sušenky, tyčinky, těstoviny nebo mouky s hmyzím přídavkem. Jedná se o výrazně ekologičtější alternativu k chovu skotu a dalších hospodářských zvířat. Trh s jedlým hmyzem má podle letošní studie Meticulous Market Research do roku 2027 dosáhnout hodnoty 4,6 miliardy dolarů.