Je libo vegetariánskou večeři? Připravte si mexické Chilli sin carne

Komplexní pálivá a kouřová chuť tohoto jednoduchého vegetariánského chilli vám zaručeně zpříjemní chladní podzimní večery. Skládá se přitom ze základních surovin, čerstvé zeleniny a výrazného koření! Příprava sice zabere zhruba hodinu, ale výsledek bude rozhodně stát za to.

Čas přípravy: 20 minut

Čas vaření: 40 minut

Celkový čas: 1 hodina

Budete potřebovat (na 5 porcí):

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na kousky
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 stopky celeru, nakrájené
  • ½ lžičky soli
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 2 polévkové lžíce chilli (nebo míň dle preference)
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 velká plechovka nebo 2 malé plechovky nakrájených rajčat i se šťávou
  • 2 velké plechovky černých fazolí, propláchnutých a scezených
  • 1 velká plechovka fazolí pinto, propláchnutých a scezených
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 až 2 lžičky octa, červeného vína nebo limetkové šťávy, podle chuti
  • Přílohy: nasekaný koriandr, plátky avokáda, tortillové chipsy, zakysaná smetana nebo crème fraîche či strouhaný sýr čedar

Postup

  1. Ve velké pánvi nebo v hrnci s těžkým dnem na středním ohni zahřejte olivový olej, dokud se nezačne třpytit. Přidejte nakrájenou cibuli, papriku, mrkev, celer a ¼ lžičky soli. Promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule není do sklovita, asi 7 až 10 minut.
  2. Přidejte česnek, chilli, kmín, uzenou papriku a oregano. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  3. Přidejte nakrájená rajčata a jejich šťávu, okapané černé fazole a fazole pinto, zeleninový vývar a bobkový list. Promíchejte a nechte směs přejít varem. Za občasného míchání a snižování teploty podle potřeby vařte 30 minut.
  4. Odstavte chilli z ohně a vyhoďte bobkový list. Pro dosažení nejlepší struktury a chuti přendejte 1 ½ šálku chilli do mixéru a dbejte na to, abyste získali část tekutiny. Pevně připevněte víko a mixujte do hladka, pak rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce. (Nebo můžete chilli krátce rozmixovat ponorným mixérem nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory, dokud nedosáhne hustší konzistence).
  5. Přidejte nasekaný koriandr, promíchejte a podle chuti vmíchejte ocet či víno. Podle chuti také osolte. Směs rozdělte do jednotlivých misek a podávejte s rýží a přílohami podle vlastního výběru. Toto chilli vydrží v chladničce asi 4 dny nebo ho můžete zmrazit pro dlouhodobější skladování. Dobrou chuť!

Zdroj: Cookie and Kate