Komplexní pálivá a kouřová chuť tohoto jednoduchého vegetariánského chilli vám zaručeně zpříjemní chladní podzimní večery. Skládá se přitom ze základních surovin, čerstvé zeleniny a výrazného koření! Příprava sice zabere zhruba hodinu, ale výsledek bude rozhodně stát za to.
Čas přípravy: 20 minut
Čas vaření: 40 minut
Celkový čas: 1 hodina
Budete potřebovat (na 5 porcí):
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velká červená paprika, nakrájená na kousky
- 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 2 stopky celeru, nakrájené
- ½ lžičky soli
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 2 polévkové lžíce chilli (nebo míň dle preference)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 velká plechovka nebo 2 malé plechovky nakrájených rajčat i se šťávou
- 2 velké plechovky černých fazolí, propláchnutých a scezených
- 1 velká plechovka fazolí pinto, propláchnutých a scezených
- 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 bobkový list
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 až 2 lžičky octa, červeného vína nebo limetkové šťávy, podle chuti
- Přílohy: nasekaný koriandr, plátky avokáda, tortillové chipsy, zakysaná smetana nebo crème fraîche či strouhaný sýr čedar
Postup
- Ve velké pánvi nebo v hrnci s těžkým dnem na středním ohni zahřejte olivový olej, dokud se nezačne třpytit. Přidejte nakrájenou cibuli, papriku, mrkev, celer a ¼ lžičky soli. Promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule není do sklovita, asi 7 až 10 minut.
- Přidejte česnek, chilli, kmín, uzenou papriku a oregano. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
- Přidejte nakrájená rajčata a jejich šťávu, okapané černé fazole a fazole pinto, zeleninový vývar a bobkový list. Promíchejte a nechte směs přejít varem. Za občasného míchání a snižování teploty podle potřeby vařte 30 minut.
- Odstavte chilli z ohně a vyhoďte bobkový list. Pro dosažení nejlepší struktury a chuti přendejte 1 ½ šálku chilli do mixéru a dbejte na to, abyste získali část tekutiny. Pevně připevněte víko a mixujte do hladka, pak rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce. (Nebo můžete chilli krátce rozmixovat ponorným mixérem nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory, dokud nedosáhne hustší konzistence).
- Přidejte nasekaný koriandr, promíchejte a podle chuti vmíchejte ocet či víno. Podle chuti také osolte. Směs rozdělte do jednotlivých misek a podávejte s rýží a přílohami podle vlastního výběru. Toto chilli vydrží v chladničce asi 4 dny nebo ho můžete zmrazit pro dlouhodobější skladování. Dobrou chuť!
Zdroj: Cookie and Kate
Odpovědět
Zobrazit komentáře