Cinnamon rolls, či skořicoví šneci? Budou chutnat skvěle jakkoli je nazvete!

Sezóna jablk, dýní a skořice je opět tady. Okořeňte si týden tímto lahodným dezertem ideálním na první chladné večery. Rolky jsou měkoučké, tak akorát sladké i snadné na přípravu, a proto jsou vždy hitem pro rodinu, či přátele. Recept je taky veganský, takže si ho můžou vychutnat opravdu téměř všichni.

Autor: Lea Valentová

Budete potřebovat:

Na kvásek:

  • ½ šálku vlažné vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička třtinového cukru

Na těsto:

  • ⅓ šálku rozpuštěného, kokosového oleje plus další na potření
  • ½ šálku mandlového mléka pokojové teploty
  • ⅓ šálku třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 2¾ šálku hladké mouky plus další na mísení

Na skořicovou náplň:

  • ½ hrnku hnědého cukru
  • 1½ lžíce skořice

Na polevu:

  • 1½ hrnku moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce mandlového mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vymažte větší plech máslem nebo kokosovým olejem.
  2. V malé misce smíchejte vodu, droždí a cukr. Nechte stát 5 minut nebo dokud droždí nezpění.
  3. Vypracujte těsto: Ve středně velké míse smíchejte kokosový olej, mandlové mléko, cukr a sůl. Vmíchejte směs droždí. Mouku dejte do velké mísy, poté přidejte mokré přísady a míchejte, dokud se nespojí. Směs bude lepkavá. Rukama směs prohněťte a poté ji vyklopte na pomoučený povrch. Pak hněťte 3 až 4 minuty, dokud nebude hladké, v případě potřeby posypte další moukou a vytvarujte kouli.
  4. Velkou mísu potřete kokosovým olejem a vložte do ní těsto. Přikryjte ho fólií a dejte na teplé místo kynout, dokud se nezdvojnásobí, přibližně by to mělo trvat 1 hodinu.
  5. Připravte náplň: V malé misce smíchejte hnědý cukr a skořici.
  6. Těsto propracujte a rozválejte na pomoučeném povrchu na obdélník o rozměrech 20×14 palců. Potřete ho 2 lžícemi rozpuštěného kokosového oleje nebo másla a posypte skořicovým cukrem do vzdálenosti půl centimetru od okrajů.
  7. Začněte na jednom z kratších konců a těsto pevně srolujte do špalíku, který pak nakrájejte na 12 šneku. Vložte šneky do pekáče řeznou stranou nahoru, přikryjte je a nechte 1 hodinu kynout.
  8. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  9. Připravte polevu: V míse vyšlehejte práškový cukr, 3 lžíce mandlového mléka a vanilku dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte více mandlového mléka.
  10. Šneky pečte 25 až 30 minut nebo dokud na povrchu lehce nezezlátnou. Vyjměte je a nechte 10 minut vychladnout, poté je pokapejte polevou a podávejte. Dobrou chuť!

Zdroj: Love and Lemons