Čas přípravy: 20 minut
Čas vaření: 20 minut
Celkový čas: 40 minut

Potřebujete (na 2 šálky – 8 porcí):
- 1 plechovka (425 g) cizrny, propláchnuté a scezené, nebo 1 ½ šálku vařené cizrny
- ½ lžičky jedlé sody (pokud používáte cizrnu z konzervy)
- ¼ šálku citronové šťávy (z 1 ½ až 2 citronů), případě více podle chuti
- 1 středně velký až velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- ½ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
- ½ šálek tahini
- 2 až 4 polévkové lžíce ledové vody, více podle potřeby
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
- Cizrnu vložte do středně velkého hrnce a přidejte jedlou sodu. Přikryjte cizrnu několika centimetry vody a na prudkém ohni směs přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření asi 20 minut, nebo dokud cizrna nevypadá nafoukle, neopadají z ní slupky a není úplně měkká. V případě potřeby snižte teplotu, aby nedošlo k přetečení. V cedníku s jemnými oky cizrnu slijte a asi na 30 sekund ji přeceďte studenou vodou. Odložte stranou.
- Mezitím v kuchyňském robotu nebo výkonném mixéru smíchejte citronovou šťávu, česnek a sůl. Zpracovávejte, dokud není česnek velmi jemně nasekaný, a poté nechte směs odpočinout, aby se chuť mohla zjemnit, ideálně 10 minut nebo déle.
- Přidejte tahini a mixujte, dokud směs nebude hustá a krémová, podle potřeby průběžně seškrabujte tahini, které ulpělo na stěnách a dně robotu.
- Přidejte 2 lžíce ledové vody a mixujte do hladka. Dochuťte kmínem, pak přidejte nejdůležitější ingredienci – cizrnu a dál mixujte za postupného přidávání olivového oleje. V případě potřeby přidejte po lžících více ledové vody, abyste dosáhli super krémové struktury.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte. Přidejte třeba sůl nebo citrónovou šťávu pro výraznější chuť.
- Máte hotovo. Tenhle hummus můžete v lednici přikrytý skladovat celý týden. Podávejte se zeleninou nebo na toustu. Skvěle chutná v kombinaci s avokádem. Dobrou chuť!
Zdroj: Cookie and Kate
Odpovědět
Zobrazit komentáře