Máte rádi hummus? Zvládnete si ho udělat i sami

Čas přípravy: 20 minut

 Čas vaření: 20 minut

Celkový čas: 40 minut

Potřebujete (na 2 šálky – 8 porcí):

  • 1 plechovka (425 g) cizrny, propláchnuté a scezené, nebo 1 ½ šálku vařené cizrny
  • ½ lžičky jedlé sody (pokud používáte cizrnu z konzervy)
  • ¼ šálku citronové šťávy (z 1 ½ až 2 citronů), případě více podle chuti
  • 1 středně velký až velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
  • ½ lžičky jemné mořské soli, podle chuti
  • ½ šálek tahini
  • 2 až 4 polévkové lžíce ledové vody, více podle potřeby
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. Cizrnu vložte do středně velkého hrnce a přidejte jedlou sodu. Přikryjte cizrnu několika centimetry vody a na prudkém ohni směs přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření asi 20 minut, nebo dokud cizrna nevypadá nafoukle, neopadají z ní slupky a není úplně měkká. V případě potřeby snižte teplotu, aby nedošlo k přetečení. V cedníku s jemnými oky cizrnu slijte a asi na 30 sekund ji přeceďte studenou vodou. Odložte stranou.
  2. Mezitím v kuchyňském robotu nebo výkonném mixéru smíchejte citronovou šťávu, česnek a sůl. Zpracovávejte, dokud není česnek velmi jemně nasekaný, a poté nechte směs odpočinout, aby se chuť mohla zjemnit, ideálně 10 minut nebo déle.
  3. Přidejte tahini a mixujte, dokud směs nebude hustá a krémová, podle potřeby průběžně seškrabujte tahini, které ulpělo na stěnách a dně robotu.
  4. Přidejte 2 lžíce ledové vody a mixujte do hladka. Dochuťte kmínem, pak přidejte nejdůležitější ingredienci – cizrnu a dál mixujte za postupného přidávání olivového oleje. V případě potřeby přidejte po lžících více ledové vody, abyste dosáhli super krémové struktury.
  5. Ochutnejte a podle potřeby upravte. Přidejte třeba sůl nebo citrónovou šťávu pro výraznější chuť.
  6. Máte hotovo. Tenhle hummus můžete v lednici přikrytý skladovat celý týden. Podávejte se zeleninou nebo na toustu. Skvěle chutná v kombinaci s avokádem. Dobrou chuť!

Zdroj: Cookie and Kate