Pokud máte ráno chuť na sladké a svůj den byste začínali nejraději koláčkem, určitě si zkuste přes víkend upéct tyhle muffiny. Část mouky je v nich nahrazena ovesnými vločkami, které jsou nejen dobrým zdrojem vlákniny, ale také mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Servírujte je s řeckým jogurtem a vytvoříte chutnou, sytou a vyváženou snídani.
Čas přípravy: 15 minut
Čas pečení: 20 minut
Čas celkově: 35 minut

Budete potřebovat (na 12 porcí):
- 1 šálek hladké mouky (120 g)
- 1¼ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1½ šálku ovesných vloček (168 g)
- 1 šálek mléka – kravské, ovesné, mandlové, kokosové… (250 ml)
- ⅓ šálku rostlinného oleje (80 ml)
- ½ šálku třtinového cukru (110 g)
- 2 velká vejce pokojové teploty
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 °C a dejte do formy na muffiny papírové košíčky. Pokud nemáte formu, můžete také použít košíčky silikonové.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse smíchejte ovesné vločky s mlékem a nechte 10 minut odstát. Tenhle krok nevynechávejte, protože díky němu získáte krémovější těsto a jemnější muffiny.
- Přidejte hnědý cukr, olej a vejce. Promíchejte.
- Přisypte moučnou směs a pak míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
- Těsto rozdělte do papírových košíčků. Vrchní část můžete posypat dalšími ovesnými vločkami nebo hrubým cukrem.
- Nyní přidejte další příchuť podle libosti, třeba čerstvé nebo mražené drobné ovoce, kousky tmavé čokolády nebo nasekané vlašské ořechy. Kreativitě se meze nekladou.
- Dejte do trouby a pečte 7 minut, následně snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pokračujte v pečení 12 až 15 minut, dokud nejsou středy na dotek pružné a muffiny zlatohnědé. Neotvírejte dvířka trouby, jinak hrozí, že se muffiny vyfouknou.
- Před vyjmutím z formy nechte ovesné muffiny alespoň 10 minut vychladnout.
- Máte hotovo, můžete servírovat – nejlépe teplé s kopečkem řeckého jogurtu. Dobrou chuť!
Zdroj: Preppy kitchen, Healthline
Odpovědět
Zobrazit komentáře