Muffiny ke snídani? Zkuste do nich přidat ovesné vločky!

Pokud máte ráno chuť na sladké a svůj den byste začínali nejraději koláčkem, určitě si zkuste přes víkend upéct tyhle muffiny. Část mouky je v nich nahrazena ovesnými vločkami, které jsou nejen dobrým zdrojem vlákniny, ale také mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Servírujte je s řeckým jogurtem a vytvoříte chutnou, sytou a vyváženou snídani.

Čas přípravy: 15 minut

Čas pečení: 20 minut

Čas celkově: 35 minut

Budete potřebovat (na 12 porcí):

  • 1 šálek hladké mouky (120 g)
  • 1¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1½ šálku ovesných vloček (168 g)
  • 1 šálek mléka – kravské, ovesné, mandlové, kokosové… (250 ml)
  • ⅓ šálku rostlinného oleje (80 ml)
  • ½ šálku třtinového cukru (110 g)
  • 2 velká vejce pokojové teploty

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a dejte do formy na muffiny papírové košíčky. Pokud nemáte formu, můžete také použít košíčky silikonové.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte ovesné vločky s mlékem a nechte 10 minut odstát. Tenhle krok nevynechávejte, protože díky němu získáte krémovější těsto a jemnější muffiny.
  4. Přidejte hnědý cukr, olej a vejce. Promíchejte.
  5. Přisypte moučnou směs a pak míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  6. Těsto rozdělte do papírových košíčků. Vrchní část můžete posypat dalšími ovesnými vločkami nebo hrubým cukrem.
  7. Nyní přidejte další příchuť podle libosti, třeba čerstvé nebo mražené drobné ovoce, kousky tmavé čokolády nebo nasekané vlašské ořechy. Kreativitě se meze nekladou.
  8. Dejte do trouby a pečte 7 minut, následně snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pokračujte v pečení 12 až 15 minut, dokud nejsou středy na dotek pružné a muffiny zlatohnědé. Neotvírejte dvířka trouby, jinak hrozí, že se muffiny vyfouknou.
  9. Před vyjmutím z formy nechte ovesné muffiny alespoň 10 minut vychladnout.
  10. Máte hotovo, můžete servírovat – nejlépe teplé s kopečkem řeckého jogurtu. Dobrou chuť!

Zdroj: Preppy kitchen, Healthline