Dejte druhou šanci hnědým banánům. Připravte si z nich veganský banánový chleba

Pokud máte doma banány, které jste nestihli sníst, dokud ještě vypadali vábně, nemusíte zoufat. Využijte je na přípravu chutného a zdravého banánového chleba. Tenhle je skvělý ke snídani, či jako sladká tečka k odpolední kávě. Obsahuje zdravé ingredience a díky veganskému složení si ho můžou dopřát i lidi s nejrůznějšími alergiemi, či dietami.

Budete potřebovat:

  • 1 3/4 šálku (210 g) špaldové mouky
  • 1/3 šálku (75 g) třtinového cukru (nebo 1/2 jemně nasekaných datlí)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/3 šálku (75 ml) řepkového oleje (nebo kokosového oleje v tekutém stavu, veganského másla pokojové teploty, či jablečného pyré)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 malé nebo 3 velké přezrálé banány – asi 1 3/4 šálku (338-410 g) v rozmačkaném stavu
  • 1/4 šálku (56 ml) mandlového mléka, použijte pouze v případě potřeby
  • Dle chuti přidejte volitelné přísady:
  • 1/2–2/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4–1/2 šálku čokoládových lupínků (mini nebo obyčejných)
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů °C. Vymažte formu na chleba máslem, či olejem.
  2. V míse střední velikosti rozmačkejte banány, přidejte olej/jablečnou omáčku a vanilkový extrakt. Znovu promíchejte.
  3. Přidejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, ale jen tolik, aby se mouka spojila, jinak se může stát, že směs přemícháte. Těsto bude mírně husté a pár hrudek je v pořádku. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, přidejte mléko.
  4. Těsto přeneste do vymazané formy na bochník.
  5. Pečte asi 50 minut až 1 hodinu.
  6. Udělejte test párátkem uprostřed bochníku a pokud vyjde čisté, měl by být hotový.
  7. Před krájením ho vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
  8. Máte hotovo, můžete podávat. Dobrou chuť!

Zdroj: Simple veganista