Pokud máte doma banány, které jste nestihli sníst, dokud ještě vypadali vábně, nemusíte zoufat. Využijte je na přípravu chutného a zdravého banánového chleba. Tenhle je skvělý ke snídani, či jako sladká tečka k odpolední kávě. Obsahuje zdravé ingredience a díky veganskému složení si ho můžou dopřát i lidi s nejrůznějšími alergiemi, či dietami.

Budete potřebovat:
- 1 3/4 šálku (210 g) špaldové mouky
- 1/3 šálku (75 g) třtinového cukru (nebo 1/2 jemně nasekaných datlí)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/3 šálku (75 ml) řepkového oleje (nebo kokosového oleje v tekutém stavu, veganského másla pokojové teploty, či jablečného pyré)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 malé nebo 3 velké přezrálé banány – asi 1 3/4 šálku (338-410 g) v rozmačkaném stavu
- 1/4 šálku (56 ml) mandlového mléka, použijte pouze v případě potřeby
- Dle chuti přidejte volitelné přísady:
- 1/2–2/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/4–1/2 šálku čokoládových lupínků (mini nebo obyčejných)
- 1 lžička skořice
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů °C. Vymažte formu na chleba máslem, či olejem.
- V míse střední velikosti rozmačkejte banány, přidejte olej/jablečnou omáčku a vanilkový extrakt. Znovu promíchejte.
- Přidejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, ale jen tolik, aby se mouka spojila, jinak se může stát, že směs přemícháte. Těsto bude mírně husté a pár hrudek je v pořádku. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, přidejte mléko.
- Těsto přeneste do vymazané formy na bochník.
- Pečte asi 50 minut až 1 hodinu.
- Udělejte test párátkem uprostřed bochníku a pokud vyjde čisté, měl by být hotový.
- Před krájením ho vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
- Máte hotovo, můžete podávat. Dobrou chuť!
Zdroj: Simple veganista
Odpovědět
Zobrazit komentáře