Overnight oats aneb ovesná kaše pro lidi co ráno nestíhají

Ovesná kaše je skvělá zdravá snídaně plná vlákniny, která zasytí a skvěle chutná. Někdy však ale skutečně ráno člověk nemá čas postavit se za sporák. Řešením jsou takzvané „overnight oats,“ teda ovesná kaše, kterou si uděláte den předem a dáte na noc zhoustnout do lednice. Žádné vaření, či zdlouhavá příprava, jednoduše jen vše smícháte ve sklenici a na druhý den stačí přidat topingy . Ideální recept na zaneprázdněná rána.

Čas přípravy: 10 minut

Čas v lednici: přes noc

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 lžičku chia semínek (volitelné, možno zaměnit za lněná semínka)
  • 1/2 šálku mléka (kravské, ovesné, mandlové, kokosové…)
  • 1/2 lžičky skořice
  • kapka vanilkového extraktu
  • 1 lžička tekutého sladidla (například med, agávový, datlový nebo javorový sirup…)
  • topingy dle chuti (nakrájené ovoce, ořechy či ořechová másla, kousky čokolády…)

Postup:

  1. Smíchejte všechny sypké suroviny ve sklenici.
  2. Přidejte mléko a sladidlo, pořádně promíchejte.
  3. Uzavřete víčkem a odložte na noc do lednice.
  4. Ráno vyndejte a podle potřeby přidejte mléko, pokud preferujete vodnatější konzistenci.
  5. Podávejte v misce nebo přímo ve sklenici s Vašimi oblíbenými topingy. Výborná je kombinace banánu s arašídovým máslem, či grilovanou broskví a mandlemi.
  6. Máte hotovo. Dobrou chuť!