Krok vpřed ve vesmíru pěstovaným potravinám udělala Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Astronautka NASA Kate Rubins na ní sklidila úrodu 20 ředkviček, které následně poslala na Zemi k dalšímu zkoumání. Celý experiment spadá pod projekt Plant Habitat – 02 (PH-02), který má za cíl optimalizovat růst rostlin ve vesmírném prostředí a zhodnotit jejich chuť i nutriční hodnoty.
Čerstvé plodiny by se mohly v jídelníčku astronautů stát cenným zdrojem tělu prospěšných látek. Vědci proto experimentují s jejich pěstováním v mimozemských podmínkách. Předchozí experimenty zahrnovaly kromě ředkviček hlávkový salát nebo chilli papričky. Jejich pěstování bylo ovšem extrémně náročné, protože se v mikrogravitaci chovaly nepředvídatelně. „Plnohodnotné“ ředkvičky se proto považují za obrovský úspěch.
„Ve srovnání s listovou zeleninou nebo pšenicí, které se na ISS dříve pěstovaly, jsou ředkvičky v lecčem odlišné,“ říká Nicole Dufour za program PH-02. Rychle rostou, dozrají za 27 dní. A nevyžadují téměř žádnou péči. Jejich růst totiž probíhá v pečlivě kontrolovaných podmínkách, které zajišťuje tzv. Advanced Plant Habitat – komora používající 180 senzorů a LED osvětlení. Ty se starají o zavlažování, optimální teplotu i potřebnou úroveň kyslíku.
Experiment s ředkvičkami bude replikovaný i do budoucna, tentokrát s novou sadou semínek.
„Replikace experimentu zvyšuje velikost vzorku a zlepšuje vědeckou přesnost,“ dodává Dufour.
Odpovědět
Zobrazit komentáře