Grig
Zdroj: Grig

Lidé se často diví, že je jedlý hmyz legální, říká zakladatel Grig

Brněnský startup Grig prodává neobvyklé potraviny – vyrobené z jedlého hmyzu. Přečtěte si náš rozhovor se spoluzakladatelem startupu Adamem Dostálem.

Cvrčci, sarančata nebo červi. To jsou běžné ingredience, ze kterých startup Grig už od roku 2017 vyrábí pochutiny. Do tohoto oboru se zakladatelé pustili proto, že jedlý hmyz nabízí velkou řadu benefitů.  Zeptali jsme se Adama Dostála na to, jaké to přesně jsou a jak se na jejich e-shop s jedlým hmyzem tváří česká veřejnost.

Spoluzakladatelé startupu Grig Tomáš Andrlík a Adam Dostál (zleva).
Spoluzakladatelé startupu Grig Tomáš Andrlík a Adam Dostál (zleva). Zdroj: Grig

Proč jste se rozhodl podnikat zrovna v oblasti jedlého hmyzu?

Vždy mi téma ekologie a alternativních proteinů bylo velmi blízké. Také se mi líbí myšlenka, že celý trh budujeme a jsme jedni z prvních, kdo zde buduje úplně nové potravinářské odvětví. Je to pro mě velká výzva.

Za jakých okolností vaše firma vznikla?

Myšlenka přišla, když jsem byl v 16 letech na sportovním táboře a měl jsem ochutnat kobylku. Možná to může znít jako až moc dokonalý začátek cesty naší společnosti, ale je tomu opravdu tak.  Musím ale dodat, že od první výzvy k ochutnání jsme se posunuli už opravdu daleko, ačkoliv to nebyla vůbec lehká cesta. Velké díky v tomto ohledu patří Mendelově univerzitě a jejím pracovníkům, kteří nám neuvěřitelně pomohli při sestavování myšlenky výroby potravin na bázi hmyzu a navedli nás správným směrem v oblasti vývoje samotných produktů. Díky nim jsme měli možnost konzultovat problematiku potravinářství se skutečnými odborníky a získali jsme skvělé kontakty, které nám vypomohly v dalším rozvoji.

Proč je dobré jíst hmyz?

Hmyz je plnohodnotným zdrojem bílkovin, jejich podíl tvoří až sedmdesát procent složení. Obsahuje také celou škálu mikroživin. Pyšní se například všemi deseti esenciálními aminokyselinami, vitamíny, prebiotiky a řadou dalších látek klíčových pro správné fungování lidského těla. Tím se nemůže chlubit jen tak nějaká potravina.

Jaký druh hmyzu se dá do vašich produktů používat? Jedná se pouze o cvrčky?

Naštěstí každým rokem přibývají nové a nové druhy hmyzu, které smíme používat. Dnes tedy vyrábíme potraviny ze cvrčků domácích, moučných červů a sarančat stěhovavých.

Jak se hmyz usmrcuje?

Usmrcení hmyzu probíhá zcela humánně. Nejen, že se jedná o velmi jednoduchý druh živočicha, ale také disponuje uzavřenou nervovou soustavou, a proto necítí bolest. Samotné usmrcení probíhá zchlazením, kdy hmyz jako chladnokrevný živočich přirozeně přejde do stavu hibernace, a následným zmražením.

S jakými reakcemi na vaše produkty se setkáváte?

Pro většinu lidí jsme pořád velmi kontroverzní produkt. Mnoho lidí se diví tomu, že se hmyz může legálně prodávat jako potravina.

Balení solených červíků Grig
Balení solených červíků. Zdroj: Grig

Jak vypadá váš typický zákazník?

Nedá se říct, že bychom měli typického zákazníka. Když jsem s podnikáním začínal, tak jsem si myslel, že to budou především mladí lidé, kteří sportují. Nakonec jsem ale sám překvapen tím, že si nás kupují „běžní“ lidé všeho věku. Ve velkém měřítku si nás kupují i důchodci. Mnoho z nich nám dokonce říká, že si ještě pamatují, že jako děti jedli polévku z chroustů.

Čím se Grig liší od konkurence, která také vyrábí pochutiny z jedlého hmyzu?

Lišíme se především tím, že máme v nabídce kompletní hmyzí portfolio. Zákazník si u nás může zakoupit cvrčky, červíky nebo kobylky. Další rozdíl je v tom, že se potraviny z hmyzu snažíme dělat co nejdostupnější, takže momentálně máme na trhu produkt, který je nejlevnějším hmyzím výrobkem v celé Evropské unii.

Jak se vám daří růst a jak velký je váš tým?

Za minulý rok jsme vyrostli o necelých 500 procent a tento rok plánujeme růst o 400 procent. Je vidět, že se zájem o potraviny z jedlého hmyzu neustále zvedá a lidé si čím dál tím více uvědomují benefity této pochoutky. V současnosti v Grigu pracuje 8 lidí, a kromě toho máme mnoho brigádníků, kteří objíždějí různé festivaly a farmářské trhy.

Cvrčky si dovážíte ze Španělska. Proč zrovna odtud?

Během našeho fungování jsme vystřídali hned několik dodavatelů z celé Evropy. Ačkoli se v Česku doposud nenachází žádná cvrččí farma, věříme, že tomu již brzy bude jinak. Farma je něco, co nám na mysli leží už dlouho, ale jelikož se chceme primárně zaměřovat na vývoj a prodej finálních produktů, soustředíme se momentálně na osvětu jedlého hmyzu na trhu potravin a cvrčky dále nakupujeme od specializovaných zahraničních partnerů.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Momentálně plánujeme expanzi do zahraničí a vývoj nových produktů. Osobně si stojím za tím, že dokud nebudeme moci trhu nabídnout alternativu plnohodnotného jídla, jedlý hmyz nikdy nebude opravdovou konkurencí tradičních masových produktů. I proto momentálně dokončujeme vývoj hmyzího burgeru, který vznikl právě z tohoto důvodu a doufáme, že ho budeme moci představit co nejdříve na pultech obchodních řetězců. V mezičase neustále pracujeme na rozšiřování našeho hmyzího e-shopu, ze kterého jsme postupem let vytvořili vůbec největší evropský e-shop s jedlým hmyzem.