Americký startup Pearlita Foods představil prototyp první rostlinné alternativy ústřic na světě.
Alternativ masa přibývá a lidé, kteří preferují rostlinnou stravu, si konečně mají z čeho vybírat. Kromě náhražek hovězího, vepřového a kuřecího masa začínají na pulty obchodů postupně přibývat i alternativy ryb a krevet. Dosud ale nikdo neuvedl na trh náhražku ústřic. Startup Pearlita Foods, který sídlí v americké Severní Karolíně, s ní nyní přichází jako první.

Chuť oceánu
Z čeho se alternativa těchto mořských mlžů vyrábí? Prototyp od Pearlity se skládá ze směsi hub a mořských řas a blíže nespecifikovaného ochucovadla, které podle startupu nápodobě dodává „čistou jemnou a autentickou chuť oceánu“. Směs má věrně napodobit nejen chuť, ale i texturu ústřice. Startup také pracuje na biologicky odbouratelném obalu, který bude vypadat jako lastura a spotřebitelům usnadní konzumaci výrobku.
Startup chce produkovat mořské plody bez závislosti na oceánech a živých tvorech, a proto svůj produkt pěstuje v bioreaktorech. Během tohoto procesu se v laboratorním prostředí množí buňky získané od živočicha, který ale během odebrání nemusí zemřít. Do budoucna Pearlita plánuje postupně rozšiřovat výrobu a také vytvořit náhražky chobotnic a hřebenatek.
Firmu podpořilo již několik investorů, včetně CULT Food Science, Sustainable Food Ventures a Big Idea Ventures. Nedávno si díky získaným prostředkům otevřela novou výzkumnou laboratoř v Severní Karolíně, poblíž elitní výzkumnické oblasti Research Triangle.
Aktuálně startup nabízí degustace prototypu ústřic pro veřejnost a zatím neoznámila, kdy spustí produkci ve velkém.
Zdroj: Pearlita Foods, CULT Food Science, Vegconomist
Odpovědět
Zobrazit komentáře